Grupa produktów | Zalecane | Dopuszczalne w niewielkich ilościach | Przeciwwskazane |
Mięso i jego przetwory | Chudy drób, chuda wołowina i cielęcina. Chude wędliny najlepiej drobiowe | Dziczyzna, parówki, podroby | Tłuste mięsa i wędliny, wędzonki. Wyroby z mięsa wędzonego i peklowanego |
Nabiał i jaja | Mleko słodkie, chudy nabiał, jogurt, kefir, maślanka, jaja gotowane na miękko | Mleko pełnotłuste, tłusty nabiał, jajecznica gotowana na parze | Ser żółty, ser topiony, ser pleśniowy, ser typu feta, jaja smażone i na twardo. Przy mdłościach mleko w postaci płynnej ograniczamy do minimum |
Ryby | Gatunki chude i średnio tłuste: dorszowate, pstrąg, flądra, okoń, leszcz | Morskie gatunki tłuste: łosoś, makrela, śledź | Słodkowodne gatunki tłuste: węgorz, sum, karp. Ryby wędzone, konserwy rybne |
Warzywa i owoce | Owoce dojrzałe bez skórki i pestek. Jabłka, brzoskwinie, cytrusy, owoce jagodowe,banany, marchew,sałata, pomidory, dynia, warszywa gotowane i rozdrobnione | Wiśnie, kiwi, melony, brokuł, kalafior, zielony groszek | Owoce niedojrzałę i suszone, gruszki, czereśnie, kapusta, czosnek, papryka, rzodkiewki, wszystkie warzywa strączkowe |
Produkty i potrawy skrobiowe | Ziemniaki gotowane, puree, jasne pieczywo, drobne kasze, biały ryż, drobny makaron | Pieczywo typu graham, pieczywo cukiernicze, kasza jaglana, leniwe, naleśniki | Frytki, placki ziemniaczane, pieczywo razowe, grube kasze, brązowy ryż, gruby makaron. Kluski kładzione |
Strączkowe | | Fasolka szparagowa, krem z ciecierzycy, soczewicy | Pozostałe zabronione-zbyt ciężkostrawne |
Orzechy | | | Wszystkie zabronione-zbyt ciężkostrawne |
Tłuszcze | Masło, słodka śmietana, oliwa z oliwek, olej rzepakowy | Margaryny miękkie | Smalec, łój, margaryny twarde |
Przyprawy | Cukier, sól, sok z cytryny, koperek, melisa, natka pietruszki, goździki | Pieprz ziołowy, bazylia, tymianek, oregano | Ocet, musztarda, papryka i pozostałe ostre przyprawy |
Napoje | Herbata, kawa zbożowa, napoje owocowe i warzywne | Słaba kawa | Mocne kakao, czekolada, mocna kawa, słodkie najpoe gazowane |
Cukier i słodycze | Miód naturalny, dżemy, galaretki, budynie, biszkopty | Ciasto drożdżowe, babka piaskowa lekka, herbatniki | Chałwa, czekolada, batoniki, ciasteczka z kremem, faworki, pączki, torty, ciasta francuskie, cukierki |
Potrawy i zupy | Mięsa gotowane i pieczone w folii. Risotto, krupnik z zupy warzywnej, kleiki, kremy marchwiowe, dyniowe, pomidorowe | Zapiekanki z kasz, warzyw i mięs. Rosół, pieczarkowa, zupy zabielane śmietaną i zagęszczane mąką | Potrawy smażone i duszone z tłuszczem. Bliny, krokiety, bigos, kapuśniak z zupy na monym wywarze z mięsa |