Przejdź do treści strony

Zadzwoń: 22 430 87 00

Artykuł konsultowany medycznie

Spis treści

    Diagnozę raka żołądka każdego roku w Polsce słyszy około 5 tys. osób (około 3 tys. mężczyzn i 2 tys. kobiet). W LUX MED Onkologia diagnozujemy i kompleksowo leczymy raka żołądka w ramach NFZ, dlatego też głośno mówimy o profilaktyce tego nowotworu.

    Do czynników wpływających na zwiększenie ryzyka zachorowania na ten nowotwór złośliwy należy między innymi nieodpowiednia dieta – obfita w konserwowane i wędzone produkty, uboga w świeże owoce i warzywa, bogata w sól.

    Właśnie temu ostatniemu czynnikowi – soli – przyjrzeli się naukowcy z Centrum Zdrowia Publicznego MedUni w Wiedniu. W swoim badaniu przeanalizowali dane pochodzące od ponad 470 000 dorosłych z zakrojonego na szeroką skalę brytyjskiego badania kohortowego „UK-Biobank”.

    Czy dosalanie żywności może powodować raka?

    Jak wynika z analizy badaczy z Wiednia opublikowanej w kwietniu 2024 roku w czasopiśmie specjalistycznym „Gastric Cancer”, u osób często dosalających żywność, ryzyko zachorowania na raka żołądka jest o niemal 40 procent wyższe w porównaniu z osobami, które tego nie robią.

    W przypadku osób, które twierdziły, że zawsze lub często dodawały sól do swojej żywności, w okresie obserwacji trwającym około 11 lat ryzyko zachorowania na raka żołądka było o 39% większe w porównaniu z osobami, które nigdy lub rzadko dodawały dodatkową szczyptę soli do swojej żywności.[1]

    Wynik ten potwierdza wcześniejsze badania z grupami populacji azjatyckiej, które często spożywają żywność konserwowaną w soli, mocno solone ryby czy wyjątkowo słone marynaty i sosy. W badaniu opublikowanym już w 2016 roku bez wątpliwości wykazano, że preferencje dotyczące słonej żywności, spożywanie dużych ilości zupy miso i wysokie spożycie sodu były powiązane ze zwiększonym ryzykiem raka żołądka wśród Japończyków.[2]

    Spożycie dużej ilości soli powoduje uszkodzenie błony śluzowej żołądka i może zwiększyć prawdopodobieństwo zakażenia H. pylori lub zaostrzyć infekcję, co sprzyja rozwojowi choroby nowotworowej.

    W innym badaniu również wykorzystującym dane UK-Biobank wykazano, że większa częstotliwość dodawania soli do żywności wiąże się z większym ryzykiem przedwczesnej śmierci z dowolnej przyczyny i krótszą średnią długością życia.[3]

    Dlatego, jeśli pytamy o to, czy dosalanie jest zdrowe, musimy też wyjść poza onkologię. Duże spożycie soli może się także przyczyniać do:

    • chorób układu krążenia,
    • otyłości (czynnik ryzyka wielu nowotworów),
    • choroby Meniere’a (choroba narządu słuchu i równowagi),
    • pogorszenia choroby nerek,
    • wywołania ataku astmy,
    • osteoporozy,
    • kamieni nerkowych,
    • zakłócania gospodarki wodno-naczyniowej[4].

    Reasumując, na pytanie: czy dosalanie żywności jest zdrowie, jest tylko jedna odpowiedź: nie.

    Co to oznacza dla naszego codziennego życia?

    1. Ograniczenie dosalania potraw – spożycie sodu powinno mieścić się w przedziale 2-5g/dobę dla dorosłej osoby. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), bezpieczny poziom spożycia soli wynosi maksymalnie 5 gramów dziennie. 5 gramów soli kuchennej zawiera w przybliżeniu około 2g sodu. 2g (2000 mg) sodu to dzienna zalecana dawka tego pierwiastka dla dorosłego zdrowego człowieka.[5]
    2. Świadome wybieranie produktów o niższej zawartości soli – zwracajmy uwagę na ilość sodu w 100 g produktu.
    3. Świadome używanie mieszanek przypraw – często na pierwszym miejscu w składzie jest właśnie sól.
    4. Unikanie fastfoodów i słonych przekąsek, zwracanie uwagi na zawartość sodu w produktach słodkich.
    5. Ograniczenie spożycia gotowych produktów, zwłaszcza wędlin. Jeśli masz różne produkty tego samego typu do wyboru, wybieraj te o niższej zawartości sodu.
    6. W przypadku samodzielnego gotowania, stosowanie zasady – lepiej nie dosolić niż przesolić (2 g sodu to ok. 5 g soli kuchennej, czyli 1 łyżeczka).

    Sól może stanowić problem również podczas leczenia raka z racji na zatrzymywanie płynów w organizmie. W trakcie leczenia chemioterapeutykami najlepiej ograniczyć sód, jeść głównie żywność nieprzetworzoną i pić dużo wody.

    W LUX MED Onkologia diagnozujemy i leczymy nowotwory w ramach umów z NFZ. Do terapii onkologicznej podchodzimy holistycznie, dlatego naszym Pacjentom i Pacjentkom zapewniamy możliwość bezpłatnej konsultacji dietetycznej i psychologicznej, a także rehabilitację onkologiczną. Zapraszamy do kontaktu.

    Bibliografia

    [1] Kronsteiner-Gicevic, S., Thompson, A.S., Gaggl, M. et al. Adding salt to food at table as an indicator of gastric cancer risk among adults: a prospective study. Gastric Cancer (2024). https://doi.org/10.1007/s10120-024-01502-9

    [2] Umesawa M, Iso H, Fujino Y, Kikuchi S, Tamakoshi A; JACC Study Group. Salty Food Preference and Intake and Risk of Gastric Cancer: The JACC Study. J Epidemiol. 2016;26(2):92-7. doi: 10.2188/jea.JE20150023. Epub 2015 Oct 17. PMID: 26477994; PMCID: PMC4728120.

    [3] Ma H, Xue Q, Wang X, Li X, Franco OH, Li Y, Heianza Y, Manson JE, Qi L. Adding salt to foods and hazard of premature mortality. Eur Heart J. 2022 Aug 7;43(30):2878-2888. doi: 10.1093/eurheartj/ehac208. PMID: 35808995; PMCID: PMC9890626.

    [4] Strnad M. Sol i rak [Salt and cancer]. Acta Med Croatica. 2010 May;64(2):159-61. Croatian. PMID: 20649083.

    [5] Sodium reduction, World Health Organization, 2023, URL: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction

    Close Menu